Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Kaffe kaffe kaffe

I  kategorin ”sjölast” har vi flera fina små säckar med kaffebönor. De är importerade av Kooperativa förbundet och skulle säkert vidare till ett av kooperativets tre egna kafferosteriet. Kooperativa förbundet bildades i Sverige 1899. Tanken var inte alls ny och kooperativa initiativ som hushållningssällskap hade förekommit sedan 1790-talet. År 1916 gick konsumentföreningen Svenska Hem ihop med det då nystartade Konsum Stockholm. Samtliga Svenska hem-butiker bytte därefter namn eller lades ner (för er som följt serien Fröken Frimans krig) . Kooperativa förbundet ville motverka kartellbildningar och startade därför egen tillverkning av bland annat kaffe, "Cirkelkaffe".

Dessa små säckar utgör varuprover, importen bestod av betydligt större säckar. Några sådana har vi inte i samlingarna.

Vi har inte bara kaffesäckar i samlingarna, utan många fler föremål som relaterar till kaffe; kaffekvarnar, kaffeburkar, kaffekoppar och kaffekittlar till exempel.

En kaffeservis som sticker ut lite är denna med porträtt av kvinnor. Här finns till exempel Josephina Ulrich, fru till den siste svenske guvernören på vår koloni Sankt Barthélemy. Men hur är fruarna utvalda, vad är den gemensamma nämnaren? Här finns också fru Berzelius och andra fruar till kommendörer och amiraler. Jo, de var alla fruar boende med sina män i Långa Raden på Skeppsholmen. 1869 tillverkades den som gåva till amiralitetspastor Tiselius då han blivit utnämnd till kyrkoherde i en annan församling och alltså flyttade från Skeppsholmen. Jag läser in en stor saknad i den fina gåvan och ett viktigt umgänge för fruarna ute på holmen. Den tionde koppen bär istället för ett porträtt bilden av Skeppsholmens kyrka. Till kopparna fick pastorn också en hylla och ett markskrin. Skrinet är av trä, klätt med papper och med pärlbroderier på locket. Inuti skrinet ligger marker, kortlekar och två dikter skrivna till pastorns ära. Den ena är skriven av självaste "Oscar Fredrik" (Oscar II).

Jag måste söka upp detta markskrin på sin magasinsinhylla och ta en närmare titt på det! Hur lyder dikterna? Han måste ha varit rysligt uppskattad, amiralitetspastorn. Av både kvinnor och män. Kanske får lov att återkomma om skrivet i en annan blogg!