Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Louis Palanders servettring

 

Den här servettringen av silver har tillhört Louis Palander. Han är mest känd för att han var kapten på Nordenskiölds Vegaexpedition 1878-80. Det var under den man för första gången lyckades segla genom nordostpassagen, alltså norr om Sibirien till Asien. Händelsen blev otroligt uppmärksammad och när Vega kom tillbaka till Stockholm 1880 firades det med pompa och ståt. Nordenskiöld och Palander med flera hyllades minst sagt som hjältar!

Louis Palander har alltså använt den här servettringen ombord på Vega. Ett barnbarnsbarn till honom skänkte den till museet 1980 och sedan dess har vi i omgångar försökt tyda ristningarna i den. Den är nämligen full av ojämna, nu svårläsliga inskriptioner. Inte präglade, utan ristade för hand och jag kan inte tänka mig vem annars än Louis själv som gjort det under resan. Lite har vi kunnat tyda: "Store man hvarför grälar du? Okt. 18de 1878." liksom "Vega lämnar Pitlekej 16 juli 1879" samt namn på besökta hamnar.

För ett par år sedan gjorde jag och Anna (som skänkt ringen och vars farmors far var Louis Palander) ett nytt försök. Vi lät vår fotograf Anneli fota ringen så detaljerat som möjligt med en centimeters snurr emellan tagningarna. Nu fick vi fram lite fler sammanhängande ord. Se efter noga vad du kan utläsa själv. Det är inte lätt!