I Sjöhistoriskas samlingar finns flera barnboksillustrationer. Bland annat av Bertil Almqvist, Sven Nordqvist och Jockum Nordström.

1965 skrev Bertil Almqvist "Sagan om Vasa". Almqvist var tidigare känd som illustratör och författare till böckerna om Barna Hedenhös. Teckningarna var länge utställda på gamla Wasavarvet i den så kallade "barnhörnan" men 2008 tog vi beslutet att accedera dem och alltså låta dem tillhöra museets samlingar.

Sven Nordqvist illustrerade Mats Wahls ungdomsbok "Nu seglar Vasa" 1995. Vi har en större samling teckningar och skisser gjorda inför denna publicering. Boken gjordes i nära samarbete med museipedagogerna på Vasamuseet och skisserna och teckningarna illustrerar en del av Nordqvists arbetsprocess.

Under 1990-talet och 2000-talets början gjorde konstnären Jockum Nordström en serie barnböcker med karaktärerna Sailor, en före detta sjöman och hans vän hunden Pekka. Böckerna med sin egensinniga bildvärld och humoristiska berättelser har blivit klassiker och finns översatta till flera språk. Nordström har ett eget sjöfartsintresse och fartyg och båtar är ett återkommande motiv i hanas måleri. Originalbilderna till Sailor & Pekka är collage med måleri och teckning i olika tekniker och med klippta och limmade detaljer av olika material som silkepapper och pressade växter.