En mycket vacker modell av en skärgårdskryssare har registrerats i Sjöhistoriskas samling. Det är en helmodell av 150 kvadratmeters skärgårdskryssaren Lackawanna som museet fått som gåva av Olof Kraft, Burseryd.

Modellen är troligen tillverkad någon gång på 1950-talet då jakten Lackawanna tillhörde Original Odhner (Facit) och har varit placerad i företagets reception. Tyvärr vet vi inte vem som byggt modellen men kvaliten visar att det måste varit en professionell modellbyggare i Göteborg.

Från Wanda till Lackawanna

Båten Lackawanna ritades av August Plym och byggdes på Neglingevarvet 1912 för bankdirektör Nachmansons räkning. Hon var 18, 5 meter lång och döptes till Wanda liksom alla Nachmansons båtar. Wanda såldes till västkusten och fick namnet Lackawanna. Under 1940- och 1950-talen ägdes hon av företaget Original Odhner och användes som representationsbåt för kunder och anställda. Givarens farbror Harry Hansson var anställd hos Original Odhner och arbetade som skeppare ombord på Lackawanna under sommarsäsongen tillsammans med en gast. Båten seglades varje dag med kunder och personal. Alla anställda i företaget erbjöds att segla med Lackawanna.

Skrotad

Endast några få 150 kvm skärgårdskryssare har funnits i Sverige, idag finns två kvar. En av dessa är 150 S1 Beatrice Aurore (även hon av Plym) som ägs och seglas av ett konsortium. Lackawanna (ex Wanda) hade nummer 2 i seglet och höggs upp 1960. Eftersom båten under så många år representerat Original Odhner var man rädd att hon skulle komma i orätta händer och därmed ge företaget dåligt rykte. I dag hade man troligen fattat ett annat beslut. Harry Hansson var med vid upphuggningen och lyckades rädda rorkulten, som han ansvarat för i så många år, och namnbrädan. Dessa föremål skänktes tillsammans med modellen till Sjöhistoriska museet.

Visa mer