#sjohistoriska

Youtube

Guldkorn: Historiens första slag med bepansrade skepp

Uppladdad av Sjöhistoriska

Guldkorn: M/S Argenthina

Uppladdad av Sjöhistoriska

Guldkorn: Motorlastfartyget Suecia

Uppladdad av Sjöhistoriska

Guldkorn: Ubåten Ulven

Uppladdad av Sjöhistoriska

Johan Christian Berger (1803–1871) studerade måleri i England och tog starkt intryck av mästare som Turner och Constable. Själv blev han en framstående marinmålare och var under en period teckningslärare åt kung Oscar I:s barn.

I vårt arkiv finns den här akvarellen som visar det brittiska linjeskeppet Aboukir, byggt 1807. Fartyget hade bland annat tjänstgjort i Östersjön under Napoleonkrigen.

När Berger avbildade henne vid flottbasen i Chatham 1837 hade den gamla uttjänta Aboukir sedan länge varit logementsfartyg. Året därpå såldes hon för att huggas upp. 

/Jonas, Samlingarna

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2021-11-22 14:50

"Sveriges exklusivaste motorkryssare" har hon kallats, den CG Pettersson-ritade Stella Marina. Ursprunglig beställare var Gustaf LM Ericsson, men det blev tidningskungen Erik Åkerlund som lät färdigställa henne 1927. Här ses Stella Marina året därpå med däcket fullt av gäster vid seglingarna om Guldpokalen (foto: Bertil Norberg). Ett givet lästips är Anders Værnéus färska artikel i Dagens PS, där vi får följa motoryachtens skiftande öden. /Jonas, Samlingarna

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2021-11-08 15:35

Här får Gustaf II Adolf ett svärd av ett moln! Han har just landstigit i Tyskland 1630. I bakgrunden ses hans skepp med soldater och trupper till häst. Till vänster ser man Stralsund och öarna Usedom och Rügen, till höger bland annat danska öar och Norge, Sverige och Finland. 
Ett kopparstick med okänd datering i samlingarna till er på Gustav Adolfsdagen! #Sjöhistoriska #gustaviiadolf #gustavadolfsdagen

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2021-11-06 21:09

Som att återse en kär gammal vän! Idag har fina Noak kommit tillbaka från ett utlån. Noak är en lotsbåt av ek från 1907, byggd av Frans Olsson på Hästö vid Arkösund. Välkommen hem Noak!
#sjöhistoriska #lotsbåt #segelbåt #bruksbåt #almogebåt #fritidsbåt

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2021-10-12 21:42

Till toppen