Rolf är en vitmålad bogserbåt med styrhytt och skorsten midskepps. På bilden är Rolf ute till sjöss med några personer stående vid styrhytten.

SJOM
Byggd: Thorskog 1904 
Material: Stål 
Längd: 16.38
Bredd: 4.40
Djup:
Brt: 29 
Bogserbåt 
Hemmahamn: Säffle

Bogserbåten Rolf byggdes 1906 på Thorskogs varv vid Göta älv. Det var Borgviks järnbruk som beställde båten för att bogsera pråmar med järnmalm från bland annat Otterbäcken vid norra Vänern. Från 1921 ingick Rolf i Billeruds stora flotta.

1950 togs ångmaskinen ur och ersattes av en Seffle tändkulemotor på 170 hk. Därefter blev Säffle hemmahamn. Fram till 1965 tjänstgjorde Rolf som bogserbåt. 1966 övertogs fartyget av en privatperson i Säffle och användes till bl.a. dykfartyg. Tio år senare såldes Rolf till en bogserfirma i Lysekil. Där användes fartyget till bogseringar runt Svenska kusten och till Norge och Danmark.

1982 kom Rolf till Hönö, men blev mest liggande vid kaj i tilltagande förfall. Fartyget blev till salu 1994 och ”Föreningen för bevarandet av bogserbåten Rolf Seffle” bildades och köpte båten. Man arbetar nu med att bevara fartyget i det utförande hon hade på femtiotalet när hon gick på Byälven och Säffle Kanal.

 Foto: Privat JKarsberg Se: http://www.tugboatlars.se/Rolf.htm