I Sjöhistoriska museets arkiv finns handlingar som alla på ett eller annat sätt har med sjöfart eller fritidsbåtar att göra. En stor kategori är fartygs- och båtritningar, men det finns också dagböcker, brev, tatueringsförlagor med mera.

Sjöhistoriska museets fotoarkiv och arkiv har stängt för förfrågningar och bildbeställningar vecka 26–31 (den 24 juni till den 4 augusti).

I arkivet finns bland annat 1700-talets berömda svenska skeppskonstruktör F. H. af Chapmans arkiv, med dokument och ritningar.

Sök ritningar

Du hittar våra ritningar på DigitaltMuseum

Sök arkivförteckning

Du kan söka i vårt arkiv i Nationell Arkivdatabas (NAD) på Riksarkivets hemsida.

Instruktioner för att söka efter fartyg och sjöfolk

Öppet i arkivet

Sjöhistoriskas arkiv har öppet för besök efter överenskommelse. Mer information hittar du på vår kontaktsida i länken nedanför.

Fotoarkivet tillfälligt stängt för besök

Sjöhistoriska museet arbetar för att förbättra förvaringsmiljön för våra unika fotosamlingar. Tyvärr måste vi stänga fotoarkivet för besök medan arbeten pågår.

Möjligheten att söka och ladda ner bilder från Digitalt Museum fungerar som vanligt under tiden.

 

Fördjupning på DigitaltMuseum

Sjöfarande kvinnor på ångfartyg

Sjöfarande kvinnor på ångfartyg

En undersökning i början av 1900-talet visade att 9,5 procent av de ombordanställda på svenska ångfartyg var kvinnor. De arbetade inom den traditionellt kvinnliga sfären ombord med matlagning, servering och städning. Fartygen de arbetade på var för det mesta passagerarångare i kusttrafik.

Tatueringsförlagor

Tatueringsförlagor

I Sjöhistoriska arkiv finns en fin samling av tatueringsförlagor gjorda av olika tatuerare, framför allt under 1930-talet. Bland dessa kunde kunderna välja vilken tatuering de ville ha.