Carl-Gustaf Pettersson var Sveriges mest innovativa och produktiva motorbåtskonstruktör. 2008 blev Sjöhistoriska museet stolt ägare till C G Petterssons troligen mest kända båt, WIKING X.

Wiking X är troligen C G Petterssons mest kända båt. Framför allt därför att Pettersson 1925 gjorde en omskriven resa runt Skandinavien med denna båt. Syftet med resan var i första hand att göra reklam för Pentamotorn som installerats i Wiking men C-G ville naturligtvis också marknadsföra sig som konstruktör genom att visa upp Wiking längs kusten. Man åkte också ner till baltstaterna och en bit ner längs Atlantkusten.

Efter ett aktivt liv på havet i över 80 år samlades Wiking X in till Sjöhistoriska museet 2008. Initiativet till byggandet av båten togs av Pentaverken som ville ha en bra båt för marknadsföring av sin nya motor, Penta A2. Motorbåtskonstruktören på modet var C G Pettersson, känd för sina många bra och sjösäkra konstruktioner. CG ritade en 9-metersbåt, förruffad och med ett fällbart skott i mitten av sittbrunnen.

Wiking X har inte bara använts för långresor och nöjesturer. När hon var i familjen Wallentins ägo användes hon bland annat som bruksbåt vid arbetsresor mellan Köpmanholm och varvet på Högmarsö. Det var också Svante Wallentin som försåg Wiking med en vindruta. Wiking byggdes utan vindruta eftersom CG ansåg dessa vara till för veklingar. Wallentins var mycket förtjusta i sin båt och de beundrade det gedigna hantverket.

Sonen Jan minns hur pappa Svante alltid pratade om vilken fin båt han hade. Wiking låg på varvet vid Köpmanholm och Svante " var där och slipade och fixade till den många år, innan han började på att bli trött och orkade inte med det där". "Det är en förbaskat bra sjöbåt, det är den"...hon rör sig mjukt i sjön va, speciellt när man går emot, hon kastar vattnet åt sidorna, det gjorde hon jävligt bra". Citat: Jan Wallentin.