Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

"Måtte Tyskland vinna"

För nån vecka sen var jag och hämtade en liten dagbok som skrevs av vapensmeden Clas Dake ombord på en av de så kallade Italienjagarna 1940. Dagboken är inte stor till formatet, bara ett litet anteckningshäfte, och texten inte så lång, men innehållet är väldigt spännande och ger en personlig inblick i en för svenskt vidkommande dramatisk händelse under andra världskriget.

Foto på Romulus i Sjöhistoriska museets fotoarkiv. Marinens pressdetalj/okänd fotograf.

 

Vid krigsutbrottet var den svenska flottan dåligt utrustad och man beslöt att förstärka den med fyra stycken från Italien inköpta jagare. Jagarna fick namnen Psilander, Puke, Romulus och Remus. Svensk besättning åkte ner till Italien för att ta hem jagarna, men under färden till Sverige uppbringades fartygen av britterna och först efter intensiva påtryckningar återlämnades de till Sverige, den så kallade Psilanderaffären. Tyskland hade anfallit Holland, Belgien och Frankrike en kort tid innan och britterna hade precis lyckats evakuerat större delen av sina trupper från Dunqerque. Britterna var därför rädda för att fartygen skulle kunna hamna i tyskarnas händer.

Dagboken ger kortfattad, men ändå mycket talande, bild av hur en enskild besättningsman ombord på Romulus upplevde de dramatiska dagarna.

Sida ur dagboken 2012:24

Sida ur dagboken. Längst ner till vänster står "P S. Rykten om att Ryssland ockuperat Gotland, Öland DS"

 

Osäkerheten om vad som skulle hända var stor och Dake skriver om olika rykten som florerar. Britterna hotade att beskjuta det medföljande ubåtsdepåfartyget Patricia som hade över hundra civila passagerare ombord. När besättningen den 20 juni tvingades lämna sina fartyg skriver Dake:

"All engelskvänlighet försvunnen. Allmän önskan, måtte Tyskland vinna”.

Den 1 juli återlämnas jagarna och man upptäcker då att britterna har plundrat dem på inventarier  (svenskarna hade dessutom själva saboterat en del innan jagarna överlämnades). Dake beskriver hur fartyget såg ut när han åter kom ombord:

" 'Romulus' såg ut som om en jordbävning dragit fram. Skåp, lådor och allt av (trä) var sönderbrutet, allting i uppbörden upp- och nervänt. Allt av mässing borttaget. Porslin, silver och rostfria saker borta. Det var värre än vad vandalerna kunde ha kunnat."

Man lyckades reparera de värsta skadorna och anlände den 7 juli till Göteborg och där slutar dagboken.

I Sverige gjorde incidenten den redan tyskvänliga officerskåren än mer avogt inställda till britterna. Winston Churchill ska i efterhand ha kallat det hela för en pinsam affär för britterna.

Dagboken är en gåva från Clas Dakes son Stefan Dake. Stefan har också renskrivit dagboken.