Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Vem äger en drake?

 draken

Uppmärksamma läsare av denna blogg har säkert sett den drake som pryder Samlarnas sida. Draken är en galjonsfigur från en av Gustav III:s lustfarkoster och finns utställd i museet. Konstruktören till båten är Fredrik Henrik af Chapman.

I arkivet finns ritningen till Draken, men när jag letade efter mer uppgifter om själva galjonsfiguren i vår databas kunde jag inte hitta den. Min föremålskollega, Susanna Allesson-Nyberg, förklarade när jag frågade att det beror på att den inte alls tillhör museets samlingar. Den tillhör istället Scenkonstmuseet (tidigare Drottningholms teatermuseum) men är sedan länge deponerad på Sjöhistoriska.

Det blev ett bra åskådningsexempel på det som i museivärlden som kallas för deposition. Föremål som tillhör ett museum deponeras ibland till ett annat eftersom det passar bättre in med deras ämnesområde eller liknande. Precis som vi har föremål deponerade hos oss så deponerar vi till andra museer.

Chapmans Draken ÖR 2648

Detalj av Chapmans ritning av Draken. (ÖR 2648)

Vad finns att säga om ritningen då? Ja, man kan se att ritningen och det slutliga resultatet inte stämmer helt överens, det kanske bara är ett första utkast. Chapman har gjort om galjonsfiguren och akterornamentet och faktiskt klistrat över ett papper med en omritad drake ovanpå den ursprungliga ritningen. Det gamla huvudet skymtar under. Svansen har rätats ut så att pappret inte räckte till. Man kan undra vad det var han inte var nöjd med vid första försöket?

detalj av Draken ÖR 2648

Detalj av Drakens för.

 
Titta gärna på lite fler ritningar till galjonsfigurer  i vårt webbsök. Och naturligtvis finns det massor av galjonsbilder i föremålssamlingen.  

 

Fotograf: Anneli Karlsson